Categorieen Menu
0
Categorieën
Zoeken
Winkelmandje
 

Kennisbank

De nieuwste inzichten en ideeën voor goed schrijfonderwijs

#Lievebriefjes voor een glimlach

#Lievebriefjes voor een glimlach

Tips voor schrijven in Coronatijd

Een lief handgeschreven briefje wordt bewaard! De kans is groot dat het op een mooi plekje komt te hangen, vaak bekeken wordt en door meerdere mensen gelezen. Een hand geschreven briefje doet je goed, omdat je weet dat het speciaal voor jou geschreven is. Het maakt je blij. En wat is het dan leuk wanneer jij ontdekt dat de schrijver van jouw briefje een kind is! 

Daarom een oproep aan alle kinderen als ze klaar zijn met hun schoolwerk om #lievebriefjes te gaan schrijven! Bijkomend voordeel is dat je met het schrijven van lieve briefjes, ook oefent met mooi schrijven. Vandaar dit artikel met tips om jou te helpen met het duidelijk en leesbaar schrijven van lieve briefjes. Dan kan iedereen goed lezen, wat voor lieve brief jij geschreven hebt. Met het schrijven van lieve briefjes kunnen we in deze zorgelijke tijd veel mensen blij maken.

Voor wie kan jij dan je briefje schrijven?

  • je opa of oma, waar je nu niet heen mag
  • zieke en oudere mensen, die geen bezoek krijgen
  • zusters en dokters, die zorgen voor de zieke mensen
  • jouw vriendjes en vriendinnetjes, waar je nu even niet mee kan spelen
  • jouw juf of meester, die je nu alleen online ziet en je niet een knuffel kan geven

.... en zo zijn er heel veel mensen, die jij blij kan maken een een zelf geschreven briefje!

Tips voor het schrijven van een lief briefje

Oké, je bent dus van plan om een lief briefje te schrijven naar opa, de oude mevrouw in het verzorgingstehuis of naar een vriendje. Maar hoe pak je dat dan aan? Je kunt daarbij het volgende stappenplan gebruiken:

  Voor wie ga ik de brief schrijven? – Bedenk wie erg blij zal worden van jouw zelf geschreven briefje. Wie is er nu alleen of eenzaam omdat hij of zij thuis moet blijven en niemand mag zien? Of wie mis je zelf heel erg en wil je dat graag laten weten?

 Wat wil ik opschrijven? –  Wil je iemand laten weten dat je aan hem of haar denkt? Of wil je oma laten weten dat je haar zo erg mist, omdat ze nu niet bij jou komt? Wil je iemand vertellen wat je vandaag gedaan hebt? Of heb je zin om een leuke mop op te schrijven, zodat de mensen die het lezen moeten lachen?

 Ik maak een kladbriefje – Start met het schrijven van een kladbriefje. Dat is belangrijk als je nog niet helemaal zeker weet wat je wil schrijven. Op het kladbriefje schrijf je eerst jouw gedachten op. Dan ga je daarna goed kijken of je de woorden goed geschreven hebt en de zinnen kloppen. Daarna begint het echte werk: jouw brief mooi overschrijven op jouw kaartje of briefpapier. Bij De Schrijfvriend kunnen wij jou helpen met netjes schrijven. Hiervoor hebben wij ringbandpapier met hulplijntjes, waarop mooi schrijven goed lukt!

 Ik puzzel mijn brief eerst met de letterpuzzel - In plaatst van een kladbriefje kun jij ook je brief eerst puzzelen. Ja, je leest het goed! Een brief puzzelen kan met de letterpuzzels van de schrijfmethode "Aan Boord". Zo zie jij precies hoe de letters goed geschreven moeten worden en heb jij een duidelijk voorbeeld.  Als de puzzel klaar is, kan het overschrijven beginnen! Puzzelen is een leuke offline bezigheid, waarbij deze letterpuzzels (420 stukjes) eindeloze mogelijkheden bieden om briefjes puzzelen .... maar ondertussen oefen je ook fijne motoriek (zelfs je pengreep!), ruimtelijk inzicht, taal, spelling, concentratie en ben je lekker bezig :-) .

 

 Mijn brief schrijf ik netjes over – Als je klaar bent met je kladbrief of puzzel, kan het netjes schrijven gaan beginnen. Netjes schrijven kost tijd, dus haast je niet. Ga goed aan tafel zitten en zorg dat je onderarm ontspannen op tafel ligt en jij je pen goed vasthoudt. Werk je op school met de schrijfmethode "Aan Boord" denk dan goed aan "De Tien Gouden Schrijfregels" die je geleerd hebt, zoals deze Gouden Schrijfregel Nummer 4.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 Vind je het nog moeilijk letters aan elkaar te schrijven? - Als je kladbrief klaar is, trek dan eerst eens (dus voordat je gaat overschrijven!) met een gekleurde pen lijntjes tussen de letters die bij elkaar één woord vormen. Gebruik hiervoor Gouden Schrijfregel Nummer 7 waarbij je leert dat "vanaf de plek waar de ene letter stopt, maak je een verbindingslijntje naar waar de andere letter begint." Zo zie je vanzelf hoe je de letters aan elkaar moet schrijven en kan je daarna starten met het overschrijven van de woorden.

 Ik versier mijn kaartje met mooie kleurtjes en tekeningen - Maak je briefje nog fleuriger met een mooi bloemenrandje, een stoere tekening of geef de (hoofd)letters nog een vrolijk kleurtje

 Ik maak een foto van mijn briefje voor #lievebriefjes – Dat is vreemd, denk jij? Een briefje schrijven en dan ook online posten? Toch is dit belangrijk voor heel veel mensen, die helaas geen post krijgen. Als jij (een deel) van jouw lieve briefje met een foto op Instagram post, kan altijd iemand die bijvoorbeeld in het verzorgingshuis werkt, ook jouw briefje laten zien en voorlezen aan oudere mensen die geen post krijgt. Of als de dokter of de zuster na een dag hard werken thuis komen, kunnen zij ook jouw briefje lezen. Vertel het op social media en tijdens de online lessen van school ook aan je juf of meester, vriendjes en iedereen die het maar wil horen, om mee te doen! Zo maken we heel veel mensen blij met lieve briefjes die het nu zo hard nodig hebben om lieve woorden te ontvangen.

 Papa en mama helpen mij met het adres: De brief gaat op de post of in de brievenbus – Het opzoeken van het juiste adres kan best een beetje ingewikkeld zijn. Papa of mama kunnen dit voor je opzoeken en ervoor zorgen dat jouw lieve briefje in een enveloppe naar de juiste persoon gestuurd wordt! Ook kun je jouw briefjes naar het verzorgingshuis om de hoek sturen of naar het ziekenhuis. Dan komen ze vanzelf bij mensen, die er heel blij van worden! 

Wil jij dat kinderen met zelfvertrouwen #lievebriefjes schrijven? Dat hun handschrift goed leesbaar is? Wil jij kinderen begeleiden in het mooi leren schrijven? Op jullie school, in jouw praktijk en misschien nu ook thuis? Ga met elkaar aan de slag om de "De Juiste Koers" te varen voor goed schrijfonderwijs!

De handleiding "De Juiste Koers!" staat boordevol informatie om elk kind leesbaar te leren schrijven. De Tien Gouden Schrijfregels worden hierin uitgelegd aan de hand van rijmpjes, geschreven door Ron Schröder en Marianne Busser. Erg leuk om kinderen deze schrijfregels op een speelse manier op rijm te leren, ook voor thuis!

De Gouden Schrijfregels zijn de kern van onze schrijfmethode "Aan Boord". De uitleg van de Gouden Schrijfregels wordt ondersteund met duidelijke foto's, praktische tips, achtergrondinformatie, lesinstructies, lessuggesties en materialenkennis. Onmisbaar voor iedereen die het belangrijk vindt om elk kind een leesbaar handschrift aan te leren. 'De Juiste Koers' is vormgegeven in een luxe Glossy-formaat met 64 pagina's.