Categorieen Menu
0
Categorieën
Zoeken
Winkelmandje
 

Cursussen voor goed handschriftonderwijs

Ontdek ons cursus- en trainingsaanbod en samen zetten we koers naar succesvol schrijfonderwijs voor elk kind.

 Terug naar alle cursussen
Cursus 'Goed handschriftonderwijs'

Cursus 'Goed handschriftonderwijs'

Groeien in vakkennis over het handschrift, leesbaar leren schrijven en zoveel meer...

  Data 2025: 13-02-2025 (Tilburg) / 20-03-2025 (Cuijk) / 23-05-2025 (Zwolle) / 04-09-2025 (Heerlen) / 18-09-2025 (Rotterdam) / 03-10-2025 (Eemnes) / 27-11-2025 (Haarlem)

  Waar: Diverse lokaties bij Van der Valk Hotels in Nederland

  Cursusorganisatie en inschrijving verloopt via KWeC

 Ja, ik wil  leren

  • waar de oorzaak van handschriftproblemen ligt binnen het huidige onderwijs.
  • hoe de ontwikkeling van het handschrift verloopt.
  • welke activiteiten binnen het kleuteronderwijs worden aangeboden ter voorbereiding op het leren schrijven. 
  • hoe de doorgaande lijn van handschriftonderwijs van groep 1 t/m 8 is gewaarborgt.
  • aan welke eisen het handschrift moet voldoen ter voorbereiding op deelname aan het voortgezet onderwijs.
  • om met het analysemodel van de schrifthandeling (Else Kooijman) te herleiden waar handschriftproblemen door kunnen ontstaan. 
  • doelgerichte feedback geven op het handschrift van leerlingen.
  • leerdoelen opstellen voor handschriftverbeteringen, zowel binnen basisonderwijs, als voortgezet onderwijs. 
  • interdiciplinair samenwerken tussen school (PO en VO), paramedici en onderwijsexperts in de aanpak van handschrift-, spelling- lees- en/of rekenproblematiek van een leerling.

Tijdens deze cursus leer je ook een praktisch, concreet behandelplan opstellen voor een leerling met schrijfproblemen aan de hand van een eigen casus. Hiermee kun je de volgende dag direct aan de slag.

 Informatie over de cursus

Goed schrijven is belangrijk voor succes op school, maar ook om later succesvol deel te kunnen nemen aan de samenleving. Je zult versteld staan hoe het zelfvertrouwen van kinderen groeit als ze netjes en leesbaar schrijven. Met een leesbaar handschrift zullen resultaten op vele vlakken verbeteren, zoals taal, spelling en rekenen.

Het begeleiden van kinderen met schrijfproblemen op school vindt vaak plaatst vanuit verschillende invalshoeken. Voor de leerkracht gaat het om het leesbaar leren schrijven om vervolgens o.a. schoolwerk goed na te kunnen kijken. De kinderoefentherapeut, kinderfysiotherapeut en kinderergotherapeut bekijken het schrijfproces veelal vanuit de motorisch invalshoek. De logopedist brengt het schrijven in relatie tot de begeleiding van taal- en spellingsproblemen.

Eke invalshoek is belangrijk, maar hierin met elkaar samenwerken is nog veel belangrijker. Daarom staat deze cursus open voor deelnemers vanuit zowel het onderwijs, als de zorg. Met elkaar optrekken en van elkaar leren, zorgt voor een succesvolle aanpak om kinderen leesbaar te leren schrijven.

In deze cursus staat het inzicht krijgen in de oorzaken van handschrift- en schrijfproblemen centraal. Dit inzicht wordt direct vertaald naar een praktische aanpak om de schrijfvaardigheid van kinderen te verbeteren. We gaan diverse (schrijf)opdrachten uitvoeren om je deze aanpak eigen te maken, die vervolgens ingezet kan worden naast elke willekeurige taal- en of schrijfmethode.

 Programma cursusdag

  • Stand van zaken t.a.v. de huidige schrijfproblematiek
  • Ontwikkeling van de handschriftvaardigheid 
  • Automatiseren van een goed vormgegeven handschrift 
  • Analysemodel van de schrifthandeling (vorm-proces-materiaal) van Else Kooijman
  • Handhaven en toepassen van handschriftcriteria: Tien Gouden Schrijfregels Aan Boord
  • Kleutervaardigheden, ter voorbereiding op het leren schrijven
  • Handschriftonderwijs in het basisonderwijs
  • Handschriftonderwijs in het voortgezet onderwijs
  • Praktische ervaringsopdrachten

Tijdens de cursus gaan we met elkaar aan de slag om zelf te ervaren wat van belang is om goed te leren schrijven. Het is belangrijk om handschriften van leerlingen mee te nemen, waar we tijdens de cursus een concreet plan voor maken om tot handschriftverbetering te komen. We gebruiken hierbij diverse schrijfmaterialen, schrijfhulpmiddelen en de didaktiek en lesaanpak van de handschriftmethode Aan Boord. Na de cursus kun je gelijk aan de slag en de geleerde kennis in praktijk brengen met de juiste materialen.

 Voor wie?

Leerkrachten basisonderwijs, leerkrachten voortgezet onderwijs, logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, cesartherapeuten, mensendiecktherapeuten, remedial teachers, ib’ers, taalspecialisten en taalcoördinatoren.

 Nieuwe accreditatie is goedgekeurd voor 14 SBU!

De cursus is opnieuw geaccrediteerd (ADAP) voor ergotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten voor 14 SBU. Voor logopedisten telt de cursus ook voor (her)registratie van het Dyslexieregister. 

 Zelfstudie en verplichte literatuur

Het maximale uit de cursus halen, start met een goede voorbereiding. Dit betreft het lezen van verplichte literatuur (wordt getoest) en het meenemen voorbeelden van handschriften van leerlingen, die jij wilt begeleiden om tot handschrift verbetering te komen. Op basis hiervan worden vervolgens de accreditatie punten toegekend. Na inschrijving wordt de verplichte literatuur jou toegestuurd. De te lezen literatuur betreft een viertal artikelen:

  • 2x artikel van Else Kooijman (betreft kennis van analysemodel van de schrifthandeling en het onderzoeksverslag van handschriftonderwijs binnen het VO)
  •  2x artikel van Gerda Broekstra (betreft inzet kleutervaardigheden ter voorberdeiding op het leren schrijven en het automatiseren en van schrijftaken).

 Prijs € 462,50

Eendaagse cursus volledig verzorgd met koffie-thee-fris-lekkers, heerlijk lunchbuffet en een certificaat van deelname. De cursusmap met hand-out en een schrijfblok (want we gaan schrijven ;-) liggen bij de start van de cursusdag voor je klaar. Als kado ontvang je ook nog tijdens de cursus de twee praktische handleidingen van Aan Boord te weten  'De Juiste Koers' en 'Steeds Beter Schrijven’  (totale waarde €38,90).

De verplichte literatuur wordt je na inschrijving toegestuurd

 Cursustijden, lokaties en inschrijving

  • Elke cursusdag is van 8:45-17:15 
  • De cursussen vinden altijd plaatst in Van der Valk Hotels door heel Nederland. De lokaties staan specifek vermeld bij de cursusdata hierboven.
  • De cursusorgansiatie verloopt via KWeC

Ja, ik schrijf mij in voor de cursus 'Goed handschriftonderwijs'